De Driesprong dolblij met winst E-waste race in Flevoland - Westland

10 scholen verzamelen 16.068 stuks elektronisch afval

De Driesprong wint E-waste race

Groep 7/8 van de Driesprong uit Marknesse heeft de E-waste race Flevoland+Westland gewonnen. Hiervoor verzamelden de leerlingen 1732 elektrische en elektronische apparaten uit de buurt. Vrijdagmiddag 08 april ontvingen ze de hoofdprijs, een schoolreis naar Science Centre Nemo in Amsterdam, uit handen van Wethouder Andries Poppe van gemeente Noordoostpolder.

 

De afgelopen weken hebben leerlingen van verschillende scholen elektrisch en elektronisch afval (e-waste) ingezameld in de buurt. Drie scholen uit de Noordoostpolder deden mee. Naast de Driesprong waren dat de Albert Schweitzerschool uit Emmeloord en de Schalmei uit Bant. Laatst genoemde leverde ook een uitzonderlijke prestatie door 5290 apparaten in te zamelen. Gemiddeld meer dan drie apparaten per inwoner van Bant. Echter mistte ze de winst doordat de Driesprong nipt een hoger gemiddelde per leerling had, welke bepalend is voor de hoofdprijs. De overige deelnemende scholen waren respectievelijk de Zevenster (Zeewolde), ’t Startblok (Honselersdijk), OD Naaldwijk, de Albatros (Lelystad), de Optimist (Lelystad), de Kyckert (Wateringen) en de Helmstok (Lelystad).

 

Er was een spannende eindsprint de Schalmei en de Driesprong. Pas op de laatste ochtend van de race viel de beslissing. Het team van de openbare basisschool uit Marknesse, bestaande uit tien leerlingen van groep 7/8, ging er met de winst vandoor. Als prijs bezoeken de leerlingen binnenkort techniekmuseum Nemo in Amsterdam.

 

Tijdens de race konden buurtbewoners elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het kapotte elektronische afval zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Daarnaast zette de leerlingen eigen campagnes op waarin ze met bijvoorbeeld zelfgemaakte posters en flyers aandacht vroegen voor hun project. Tijdens de actie werden 16.068 items opgehaald waarvan 7823 oude en afgedankt apparaten in de gemeente Noordoospolder.

 

Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet. De E-waste race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik.

 

De E-waste race is een initiatief van de Weee Nederland in samenwerking met HVC Groep. Deze partijen zorgen tevens dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.