E-waste race Hoeksche Waard breekt records met 18 ton e-waste oftewel 25% van de jaarlijkse opbrengst in 4 weken!

De samenwerking met WEEE NL blijkt direct succesvol. In maart beten Wijk bij Duurstede en Hoeksche Waard het spits af in deze collaboratie. Met dank aan lokale ondersteuning van kringloop Nogges en afvaldienst RAD haalden de zestien deelnemende scholen een recordaantal electronisch afval binnen. Respectievelijk 12 en 18 ton e-waste. Het oude record stond op 14 ton en werd behaald tijdens de pilot in 2014. Echter werden toen nog wasmachines en grotere apparaten toegestaan (sinds eind 2014 hebben we een om veiligheids- en logistieke redenen een beperking ingesteld). Het is dan ook opmerkelijk dat de scholen uit Hoeksche Waard over de resultaten succesvolle pilot heen gaan. Naast een recordgewicht brak de winnaar tevens het record voor ingezamelde apparaten met 4679 items. Partner WEEE NL spreekt in haar persbericht lovend over de resultaten: "De resultaten zijn aanzienlijk: respectievelijk 12 en 18 ton oude kleine apparaten werden opgehaald. Hieruit valt te concluderen dat een lokale manier van e-waste inzamelen werkt. De ingezamelde hoeveelheden zorgen voor een stijging van 15 en 25% van de normale opgehaalde jaarlijkse hoeveelheid." (Lees persbericht WEEE NL hier )

Naast het record van Hoeksche Waard bracht ook Wijk bij Duurstede een bijzonder resultaat met zich mee. Door de samenwerking met kringloop Nogges kon zo'n 5 procent van het ingezamelde afval (soms na reparatie) direct worden hergebruikt!

 

Prijsuitreiking bij winnaar Obs de Horn (groep 6/7) in Wijk bij Duurstede. Wethouder Hans Marchal reikt prijs uit. Foto: Ali van Vemde

 

Prijsuitreiking bij Basisschool de Vliet in Hoeksche Waard met vertegenwoordiging vanuit de gemeente en RAD Hoeksche Waard.