E-waste race, niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de groep!

Door juf Marielle Evers, Hof ter Weide uit Utrecht

Vrij onbevangen, maar fanatiek begon onze groep 7 “De Reigers” aan de E-waste race. Wat een avontuur bleek dit te zijn! Het kost wat energie en tijd, maar wij raden het iedereen aan!

Na de introductieles, de filmpjes en de lessen van het lespakket, groeide snel het besef bij de kinderen over hoeveel elektronisch afval we met elkaar weggooien. Wat de winning van de grondstoffen en het weggooien van al die kapotte spullen doen met het milieu. Hoe onnodig dat is omdat er zo veel grondstofmateriaal uit oud en kapot elektronisch afval te halen valt. Uit 20 mobieltjes haal je al behoorlijk veel goud…. Dat maakte veel indruk, vooral omdat er bij veel kinderen wel drie of vier mobieltjes uit de kasten en lades tevoorschijn kwamen. Kinderen schrokken sowieso van de hoeveelheid e-waste die er in huis bleek te liggen. Tassen vol kwamen er binnen.

Het enthousiasme was groot en de energie die daarbij vrij kwam ook. We zagen hele nieuwe, verassende kanten van kinderen uit onze klas. Zo bleken een paar kinderen hele mooie filmpjes te kunnen maken, hadden wij echte fotografen in ons midden en kwamen er spontane mails en brieven uit de handen van kinderen waar een nieuwsredacteur trots op zou zijn. Kinderen gingen met elkaar na schooltijd folders en flyers bezorgen, haalden spullen bij mensen op en belden en mailden met familie, vrienden en sportverenigingen om zo veel mogelijk e-waste te verzamelen. De klas bruiste iedere ochtend van de activiteiten die bij de e-waste race horen. De kliko’s puilden uit en het 'samengevoel' groeide met de dag.

Wij wilden de E-waste race ook gebruiken om de groepsbinding te vergroten. Daarom kozen wij er voor om de rollen in de klas per week te verdelen en veranderen. De ene week haalden kinderen de bakken leeg, boekten andere kinderen de ingebrachte spullen in, belden steeds weer andere kinderen voor het ophalen van de containers met de gemeente en waren er weer andere kinderen verantwoordelijk voor de publiciteit en de verslaglegging van onze race. Hierdoor moesten de kinderen steeds dingen aan elkaar overdragen en met elkaar overleggen. Zo ontstonden er nieuwe en andere contacten tussen de kinderen. Er werden gezamenlijke interesses ontdekt en er ontstonden mooie samenwerkingen tussen kinderen die daarvoor niet zo snel zouden samenwerken.

Vanaf het begin deed onze groep het goed! Hierdoor werd het enthousiasme ook steeds groter. We wisselden steeds van de eerste plek met drie andere scholen. Daardoor gingen kinderen nog meer dingen bedenken om e-waste te verzamelen. Zo zijn er kinderen uit onze klas nog bij andere scholen in de buurt die niet meededen aan de race langs geweest om over onze E-waste race te vertellen. Hierdoor kregen we ook weer spullen van die scholen binnen. En ook de BSO en Doenja (buurtvereniging) hielpen mee met inzamelen. Op de laatste avond stonden we toen we naar huis gingen bovenaan. Toen we later in de avond nog een keer keken, zagen we dat we waren ingehaald door een andere school uit Utrecht. Toch wilden wij het nog niet opgeven. Ouders uit onze klas hebben collega’s gemaild en gebeld voor spullen en al onze ouders zijn nog een keer door het huis gegaan of er toch niet ergens snoertjes, kerstverlichting of wekkers lagen die nog ingeboekt konden worden. Ik, als juf, ben die avond nog bij mij in de wijk langs deuren gegaan om spullen op te halen en heb al mijn collega’s nog een keer gemaild.

Die ochtend stonden er weer tassen vol bij ons lokaal! De site werd erg druk bezocht, dus langzaam… Ook viel de site een paar keer uit. Het werd een echte nek-aan-nek-race. Het ene moment stonden wij weer bovenaan, het volgende moment weer die andere school uit Utrecht…

Om 9:00 uur waren al onze meegebrachte spullen ingeboekt en opgehaald en werden we toch nog ingehaald…. Met 5 punten!!! Kinderen zijn toen nog bij scholen en de BSO in de buurt gaan vragen of er toch niet nog een paar oude snoeren en spullen lagen die we nog mee konden nemen om in te boeken. Onze conciërge is nog door alle kasten van onze school gegaan op zoek naar spullen. Een ouder kwam nog met vier mobieltjes van een collega en twee oude laptops, alle beetjes hielpen. Het inboeken ging langzaam, het bevestigen op de computer duurde nog langer. Om 9:50 uur viel de site weer weg, om 9:57 uur konden we nog de laatste ingeboekte spullen bevestigen op de site van de E-waste race…..

Hadden we het gered? Waren we eerste? Het was zo spannend.

Om 10:00 uur stonden we met 3 punten voor, om 10:05 uur ook nog…. We begonnen te geloven dat we het hadden gered. Voor de zekerheid belden we met Laila van de E-waste race. En ja hoor, we hadden deze race gewonnen. Wat was het spannend en wat had die andere school het ook goed gedaan! We zouden in ieder geval deze dag afsluiten met iets lekkers en wat te drinken om te vieren dat we het als klas zo goed hadden gedaan. Nu werd het helemaal een feest! De wethouder kwam langs en we gaan met onze klas binnenkort naar NEMO! 

Maar het allermooiste is wel wat het met onze klas heeft gedaan. Wij zijn als groep naar elkaar toegegroeid en trots op wat we met elkaar hebben bereikt. En ook heel belangrijk: elektronisch afval verdwijnt bij ons niet meer in de prullenbak. Door de lessen gaan deze spullen voortaan naar het afvaldepot. Ook de achtergebleven spullen van onze E-waste race zijn netjes daarheen gebracht smile

E-waste race: DOEN! Voor het milieu en voor de klas!