"Ik had niet kunnen denken dat dit zoveel positiefs zou opleveren!"

Door Thea Muilwijk, leerkracht groep 6-7-8, De Zaaier, Groningen 

Ergens in mei komt er een mailtje binnen over ‘een E-waste race’.

Inmiddels zit ik al heel wat jaartjes in het onderwijs en weet ik dat er heel veel leuke dingen worden georganiseerd. Dus ik probeer gematigd enthousiast te reageren als Laila van de E-waste race belt. Maar ja, ze weet me al snel te overtuigen en ik besef dat we dit met groep 6-7-8 moeten doen, anders krijgen we spijt. Terugkijkend op de hele race moet ik concluderen/toegeven: wat was het leuk, leerzaam, goed voor het groepsgebeuren, het wij-gevoel, etc.

De startles die Laila gaf, maakte dat we als groep 6-7-8 enthousiast en fanatiek aan de slag zijn gegaan. Dit waaide al snel over naar ouders en collega’s. Wij als nuchtere ‘Grunnigers’ hadden de smaak te pakken en gingen er vol voor. Vrije middagen werden besteed aan reclame maken (op Facebook hadden de ouders het alleen nog maar over de race:)), briefjes verspreiden en spullen ophalen. Gangen, garages, opritten en auto’s stonden vol e-waste ‘zooi’. Tsja, wat maakt het uit; alles voor dé race! Tellen, invoeren en meeslepen naar school. Wat is er veel gesjouwd en in containers gestouwd. De stand werd nauwlettend door kinderen én ouders in de gaten gehouden. En toen…in de laatste week: paniek! ‘We zijn ingehaald!’ Dan kun je twee dingen doen: opgeven óf de schouders er onder zetten. Kinderen en ouders werden des te fanatieker. Prachtig om te zien!

Tot op het laatste moment bleef het spannend. Toen was het dé vrijdag dat de uitslag bekend zou worden gemaakt. Smartboard vanaf kwart voor 10 aan en wachten maar. Bij de laatste seconden begonnen de kinderen spontaan af te tellen. Ja, en toen ging het dak er af… 'Hyper'de piepppp! We hebben het gered én verdiend. Dik verdiend! Op naar NEMO in Amsterdam met de bus. De winst was al eerder binnengehaald: mede door de E-waste race zijn we het jaar in groep 6-7-8 goed begonnen. Ondanks mijn ervaring had ik niet kunnen denken dat dit zoveel positiefs zou opleveren; bewustwording, gezelligheid, reclame leren maken, durven vragen, etc. Nogmaals hartelijk dank voor het organiseren van deze race!